Ungdomar kan ingenting om informationssökning på Internet – därför måste Skolverket agera!

Jag har funderat på en sak en tid, men har inte skrivit något om det förrän nu. Jag hittade, genom Beta Alfa, en brittisk studie om ungdomars kunskaper om nätet (läs den som pdf här). Inte helt förvånande visar den att många ungdomar idag inte allt behärskar eller har kunskap om nätet. En vanlig myt är att alla ungdomar idag har koll på nätet och vet exakt hur man ska hitta olika saker där.

Jag har på senare tid undervisat gymnasieungdomar som alla går tekniska eller IT-inriktade utbildningar. Det jag generellt kommit fram till är att de inte kan alls mycket om vare sig informationssökning eller hur man går tillväga för att finna specifika saker på nätet. Då är detta ändå ungdomar som läser utbildningar med tydlig inriktning, jag kan inte ens tänka mig hur det är på andra utbildningar.

DN rapporterade nyligen att allt fler (fri-) skolor väljer att slopa biblioteken, troligtvis anser de att datorn ger eleverna all information de behöver. Det är ju populärt att muta eleverna med en dator om man börjar på vissa skolor. (Ett tips är att man förbjuder eleverna att installera program på datorn, annars kommer den att användas som speldator och inte som hjälp i studierna!). Jag är själv positivt inställd till att använda nätet som huvudkälla när det gäller information, men detta kräver att man också behärskar att hitta informationen.

Internet är idag fullt med massa sökmotorer av olika slag samt att det finns hur många superbra databaser som helst som är överfyllda med information och kunskap inom olika områden – men det gäller att veta hur man hittar dessa. Jag frågade eleverna jag undervisade vilka databaser och sökmotorer de kände till på nätet. Föga förvånande var svaren lite trevande Google. Många av eleverna likställer ordet sökmotor med Google. De saknar helt enkel kunskap om hur de ska kunna hitta information. Naturligtvis hittar man massvis på Google med, men tänk alla information som inte finns med i dessa sökningar som kanske skulle behövas.

En annan tydlig sak är att alla – då menar jag ALLA – eleverna använder Wikipedia som primärkälla. På frågan om de läst källkritik så svarar de: ”ja visst, det har vi.” ”Vi vet att man kan ändra på Wikipedia och så, men det finns ju ingen annan information.”, är en annan vanlig kommentar om detta. Lika här är jag väldigt positiv till Wikipedia där finns det hur mycket nyttig information som helst, men problemet är fortfarande att den inte riktigt kan accepteras som 100%-ig källa.

Du som lärare prova att säga att eleverna inte får använda sig av Wikipedia nästa gång eleverna gör ett arbete får du se hur det går. Tidningen Nature har skrivit en rad intressanta artiklar om detta, som är väldigt läsvärda.

Det är tydligt att allt fler elever använder sig av nätet för informationssökning samtidigt som de i princip helt saknar kunskaper i hur man hittar och hur man söker information. Därför tycker jag att Skolverket absolut borde införa en kurs som heter ”Informationssökning på Internet” eller liknande och som borde vara obligatorisk för alla gymnasieelever. I annat fall tycker jag de borde få en viktigare del i kanske samhällskunskapen (för dem som inte läser några dataämnen). Om ni har missat det så är Internet det viktigaste mediet idag vad gäller att hitta information, eller i vilket fall är det så hos ungdomarna.

Det vore heller inte helt fel att ha informationssökning på internet med som en del av lärarutbildningen, men det är nog en utopi. Först måste väl lärarutbildningarna acceptera att det finns datorer och att dessa är ovärderliga verktyg.

Kommentera

Senaste posterna från bloggen

Har du data ska du använda den!

Alla har vi hört buzz-orden datadriven marknadsföring, marketing automation och liknande. Alla inom marknadsföring pratar om detta. Och digitaliseringen, såklart – det är ju nyckel till framgång – men det är ett annat inlägg.

 

Även om alla pratar om det och alla företag säger att det jobbar med det så dyker man förvånansvärt ofta på exempel där stora och välkända företag gör det ganska enkelt för sig och använder inte den data (alltså din personliga information) de har. Man får tänka på att konkurrensen bland webbshoparna idag är stenhård och det kan vara detaljer som gör att en kund väljer en annan webbshop än just din.

 

Jag tänkte därför plocka fram två färska exempel på företag som skulle kunna föra detta bättre än vad de gör idag. Dessa exempel handlar om något så enkelt som de bekräftelsemail man får när man handlat hos dem. Ett bekräftelsemail har stor potential att dels göra köparen trygg att allt gått som det ska och man kommer få varorna, men det kan även skapa merförsäljning.

 

Först ut: Footway

En riktigt nice webbutik som funkar väldigt bra och där jag nyss beställde från. Företaget vet precis vad jag köpt – både nu och tidigare – och kan därför passa på att ge mig erbjudande och rabatter.

footway-mail

Footway, i det här fallet, utnyttjar inte helt sin data här. Jag valde att betala med Klarna, vilket de naturligtvis vet om. Istället för att skriva som de gör ska de naturligtvis skriva något i stil med: ”Du valde att betala med Klarna. Håll utkik efter ett mail från dem med fakturan.” Väldigt enkelt och ger mer trygghet i hur man betalar – eller om man t.om. glömt hur man betalade så får man en påminnelse.

 

Här skulle man också kunna ge förslag på andra skor som passar till dem jag köpt och kanske till och med ge rabatt om man köper direkt. Här finns det stora utrymmen för att testa sig fram och med relativt enkla medel skapa merförsäljning i ett läge då kunden ofta är mottagbar för det.

Zalando

Ännu värre är Zalando. De skriver all information i brödtext, vilket gör det lätt att missa och jobbigt att läsa. Känslan av trygghet, som jag tidigare nämnde, försvinner mycket i att de måste förklara olika scenarion i texten.

zalando-mail

I min beställning skrev jag in mitt mobilnummer, adress och mail.

 

Här borde de skriva ut mitt mobilnummer, vilket skulle göra att de slipper flera meningar i mailet som det ser ut nu. ”Vi kommer skicka ett SMS till dig på 070-123 45 67 när paketet finns att hämta hos dit närmaste postombud.” Hur mycket trevligare är inte det?

 

Jag betalade ordern med mitt kort, men istället för att skriva att allt är betalt och klart så väljer de alltså att skriva ut det väldigt kryptiskt. ”Du har valt följande betalningssätt: Bank- eller kreditkort.” Kom igen!

 

Zalando försöker ändå med att ge mig 10% rabatt om jag skriver upp mig för deras nyhetsbrev. Att jag redan prenumererar på det verkar inte spela någon roll. Detta skapar frågor istället för att fokusera på det bra erbjudandet.

 

Genom att använda den data (information) jag skrev in vid köpet plus mina tidigare köp så skulle de kunna ta bort mycket av den krångliga texten och istället lyfta fram produkter som jag troligtvis skulle kunna vara intresserad av.

 

De kan fortfarande ge mig rabatt men istället för att få den via att jag registrerar mig för ett nyhetsbrev – som jag alltså redan är prenumerant på – så skulle det t.ex. kunna vara att jag får 10% om jag tipsar en kompis om Zalando.

Finns det några bra exempel då?

Visst finns det bra exempel! Hotels.com är en favorit till mig. De arbetar inte med merförsäljning i bekräftelsemailet utan de arbetar bara med att göra mig som kund trygg i mitt köp, vilket är helt rätt i deras fall.

hotels-mail

Först och främst så är det först man ser att allt är betalt och bekräftat. Inte gömt i en brödtext utan stort och tydligt så jag släpper den första oron. De ger mig sen bild på hotellet, adress med länk till karta, telefonnummer till hotellet och precis den information jag som kund är ute efter. Den snyggaste detaljen måste ändå vara att de först skriver informationen på ditt förvalda språk men sen lägger de även till språket i det landet du bokat i. Vilken skön detalj är inte det!?

 

Det finns fortfarande stor potential och möjligheter vad gäller att använda kundernas data i kommunikationen. I dessa fallen var det enbart bekräftelsemail men man ser liknande vid nyhetsbrev och andra marknadsföringskampanjer.

 

Slutsatsen blir då: Använd ALL data du har för att förbättra kundupplevelsen, även om det skapar lite merjobb för dig. Det andra är att tänka på de små detaljerna. Vad behöver kunden veta i just detta skede och hur kan vi överträffa förväntningarna?

Ladda ner Vansbro-posters

Något man ofta ser på inredningssiter är posters med rena motiv i form av svartvita kartor. Dessa är snygga och ger ett häftigt uttryck på väggarna. Tanken om att göra något liknande, fast mer lokalt, slog mig för ett tag sedan. Därför lägger jag nu ut två varianter av dessa posters föreställande Vansbros gatunät och Vansbro Landmarks, dvs. några utvalda byggnader som har betydelse i gatubilden. Liknande Landmarks-posters finns att köpa över Stockholm, London och New York, för att nämna några städer. Och nu finns även Vansbro i detta angenäma sällskap.

Vansbro Landmarks-postern är konturerna av de ånglok som står efter Järnvägsgatan, Lokstallet sett från ena kortsidan, järnvägsbron som går över Vanån och sist, men inte minst, är såklart järnvägsstationen med. Ladda ner dem och be ditt lokala tryckeri att skriva ut dem.
vansbro-posters-webb-2016

Ladda ner

Ladda ner poster av karta över Vansbro. Postern är gjord i A3-format (297mm × 420mm) men går att skriva ut i andra storlekar med.

Ladda ner postern Vansbro Landmarks. Postern är gjort 500mm × 700mm men går att skriva ut i andra storlekar.

Såhär snygga blir de inramade.

vansbro-posters-webb-foton-2016

Svårigheten att förenkla eller att erövra krisen komplexitet skapar

large_simplicity-solving-complexity-thI höstas hade jag nöjet att se en föreläsning av Irene Etzkorn om hennes idé att förenkling kan förändra företag och organisationer i grunden. Föreläsningen byggde på hennes bok ”Simple – Conquering the crisis of complexity”, som är klart läsvärd.

Grundtesen i hennes bok är att det mesta går att förenkla och på så vis göras bättre. Anledningen till varför fler företag och organisationer säger att de vill förenkla men inte gör det beror enligt Irene på flera olika saker. Bland annat finns det en tro hos flera företag att just deras kundgrupp vill ha många val eller mer ingående (läs avancerade) texter, viljan till förändring kanske inte riktigt finns och förändring kan också vara lite skrämmande.

“Simplicity is a concept with many nuances. At first glance, it’s a design aesthetic–minimalism, absence of color, clean lines, etc. A second pass suggests that clarity makes for simplicity–something with a clear intent that quickly conveys its purpose or use is simple. … Lastly, it’s not about what is there but what you take away–a feeling of confidence, of trust, of satisfaction.”

I boken finns flera ganska roliga exempel på hur företag försökt nå alla sina potentiella målgrupper i sin kommunikation men budskapet har då blivit så avancerat att det inte tilltalar någon. Det är bara att titta runt i sitt eget hem så ser man saker där det finns en välvilja men där buskapet blivit allt för avancerat för att ta till sig.

Irene har tre principer som man kan följa för att nå förenkling.

  1. Empati – att uppfatta andras behov och förväntningar
  2. Destillera – minimera och anpassa ditt erbjudande för att möte målgruppens behov
  3. Klargör – Gör erbjudandet du har lätt att förstå, använda och nyttja

Det hela är egentligen ganska enkelt att förstå, men ändå är det relativt få som gör det. Förstår man inte sin målgrupp och dess behov blir det ofta allt för komplicerat samtidigt som man måste våga att ta bort saker som inte behövs (lättare i teorin än praktiken).

Avslutningsvis, läs boken. Förenkla. Bli framgångsrik.

 

Ny webbplats för YH-utbildning till Bygglovhandläggare

Centrum för arbete och studier i Värmdö har startat Sveriges första yrkeshögskola till Bygglovhandläggare. Jag fick uppdraget att skapa deras nya webbplats. Denna webbplats är tänkt att stå ut lite mer än vad man är van vid för utbildningswebbar.

En mörk bakgrund stöds upp av ett stort bakgrundsfoto tillsammans med starka accentfärger. Sidan är tänkt att vara det första den nye studenten möter och ska då få positiva känslor för utbildningen.

Webbplatsen finns på www.bygglovhandlaggare.se.

Bygglovhandläggare.se

Hur Hanbolls-VM misslyckas med konverteringen på sin webb

Idag är det vanligt förekommande att man pratar om konvertering inom webbranschen, speciellt när det gäller webbshopar och liknande sidor. Med konvertering menas att man tittar på hur man får besökaren att göra det man tänkt på den specifika webbplatsen. Det kan t.ex. vara att köpa en vara i en webbshop, ladda ner ett program eller liknande. Detta kan egentligen appliceras på alla webbplatser; det finns gott om forskning och studier som visar på hur besökare agerar på en webbplats och vad det är som får denne att genomför ett köp eller om denne inte gör det. Trots detta ser man allt som oftast väldigt dåliga exempel på hur man inte optimerat konverteringsgraden. Ofta är detta kritiska områden som hela företaget får sin inkomst genom.

Jag ska ge ett exempel på några som inte alls tänkt på hur man vill att besökaren ska agera på sidan och därför även gjort ett – hittills – dåligt resultat. Det jag tänker på är Handbolls-VM som har premiär imorgon, bland annat i Linköping, och de säljer dålig med biljetter.

En viktig del för arrangörerna är att sälja biljetter till matcherna, något som inte alls gått så bra i Linköping. Jag kan garantera att man skulle kunna sälja betydlig fler biljetter om man rättade till några stora missar på sin hemsida.

Går man idag in på Handbolls-VMs officiella webbplats och klickar sig fram till ”Tickets” hamnar man på denna sida:

Här är information som är helt avgörande och som inte framkommer någon annanstans. Biljetten man köper är en dagbiljett, alltså inte som brukligt att man köper en biljett per match. Denna ytterst viktiga information döljer de alltså i en massiv text utan vidare förklaring. Läser man vidare på hemsidan under ”Booking” kan man se att det är tre matcher per dag och ort, således verkar man enbart kunna köpa biljetter till tre matcher och inte bara en, men det är oklart hur det egentligen är.

Jag går in på booking och väljer en match jag vill se.

Ganska naturligt. Jag väljer Island – Japan och klickar på Tickets i högerspalten.

Jag kommer då till denna Ticnet-sida:

Notera att jag klickade på den matchen jag ville se. Här är nästan all information borta om vilken match jag ska få se, nu står det istället tre matcher i liten text under evenemangsbeskrivning. Jag blir konfunderar. Jag klickade ju på Island – Japan. 600kr känns lite dyrt för en sådan match. Hur jag än vänder och vrider på det så kan jag inte hitta biljetten för min match. Jag väljer då att inte köpa någon biljett, alternativt att jag ringer biljettkassan istället.

Några enkla fel de gör:

  • Gömmer viktig information i brödtext.
  • Många klick för att komma fram till biljettköpet.
  • Otydlig information som gör mig som köpare osäker.
  • Under booking-sidan ”lurar” de mig och tror att jag kan köpa en biljett till enbart en match.
  • Man skickas till en Ticnet-sida som inte tydligt visar vad man ska köpa biljett till.

Hur de skulle kunna förbättrat konverteringen

Tydliggöra viktig information som att man köper till tre matcher, och eventuellt förklara varför man inte kan köpa till en match.

Lyfta fram biljettköpet tidigare på hemsidan. Jag borde få upp en tydlig ruta på startsidan som säger något i stil med: Nästa match i Linköping är Island – Japan – köp dagbiljett och få se tre matcher på en biljett. Köp biljett till en match.
Så här skulle det kunna se ut, se högerspalten och jämför med Handbolls-VMs startsida idag (klicka för större):

Ett annat bra exempel är Detroit Red Wings. När man går in på deras hemsida möts du genast av en möjlighet att köpa biljetter till nästa match.

På bara ganska enkla sätt kan man troligtvis öka konverteringen på biljetter och på så sätt få mer publik till sin matcher.

Ny bok: Landing Landing Page Optimization

Idag fick jag ytterligare en bok som behandlar ämnet optimering av webben: Landing Page Optimization – The Definitive Guide to Testing and Optimizing for Conversions. Något man ser ganska återkommande är bristen på analys av den egna webbsidan. Ofta nöjer man sig med att man har en sida och man kopierar information direkt från en broschyr eller liknande helt utan att fundera på vad man ska ha sidan till.

Denna bok belyser detta problem och visar på vikten av att själv göra analyser av sin webb och hela tiden fråga varför man ska göra si eller så. Detta är något som går återkommer på alla olika typer av webbplatser, alltifrån e-handelwebbplatser till offentliga webbplatser. Ett intressant område som dock får alldeles för lite utrymme när det byggs nya webbplatser. Boken rekommenderas för alla som vill få ut lite extra av sin webbplats och inte nöjer sig med hur den är idag.